Perfekt pommes

Chili och peruansk nattskatta

Det var inne med chilifrukter under 90-talet och det var då jag klev på tåget. Bidragande orsak kan även ha varit chiliälskande vänner. Chiliböcker gavs ut, affärer med chiliprodukter öppnades och Jonas Borssén började synas överallt. Det var då jag övergick från Svärmors tunga och pelargoner till att bara ha chiliplantor på fönsterbrädan. Chili som sen hamnade i allt från grytor till sallader. Ibland i munnen på en kompis som hade fått en och annan öl: – Var ju bara tvungen att testa en habanero. Jag föredrar heta varianter som habanero och piri-piri men även den välsmakande jalapenon.

Hemodlad habanero

Att odla själv hemma är lätt: ta frön från chili och plantera i blomkruka. Sen är det som det brukar med växter, inte för mycket sol och lagom med vatten.

Inlagd jalapeno är både gott och enkelt att göra:

  • 400 gr jalapeno
  • 3 dl äppelcidervinäger
  • 3 dl vatten
  • 3 msk socker
  • 3 tsk salt

Skiva jalapenon och låt puttra 5 minuter. Klart. Ett självklart tillbehör till enchiladan eller wrapen med pullad pork.

På indiern i Sumpan kan man be om att få de heta rätterna ännu hetare. När jag konsultade där 2013 hetsade projektkollegorna mig till att beställa en så’n. En lamm vindaloo. Het, men jag klarade utmaningen utan att dricka något eller skrika efter nanbröd och med bara några svettpärlor i pannan.

Potatis har jag aldrig odlat hemma även om det faktisk går, i en hink på balkongen. Den är f.ö. släkt med chilin och med paprikan och kommer även den från Sydamerika. Tror det var italienarna som först tog den till Europa. Sen spred den sig vidare österut och är i dag en självklarhet i många kök i Asien.

Potatis som ser ut som en pung

Olof Rudbeck som 1655  introducerade potatisen i Sverige, peruansk nattskatta kallade han den. Men den slog aldrig. Jonas Alströmer gjorde långt senare ett försk och lyckades: det gick ju att göra brännvin på den! Om Inkafolket också gjorde det vet jag inte men otroligt är det inte då alkoholen och fyllan var ett viktigt inslag i deras riter. Det sägs att de tog alkohollavemang när de var så fulla att de inte kunde dricka mer.

Svt visade en programserie om mat med kocken Heston Blumenthal, där ett avsnitt tillägnades potatisen. Heston visar bl.a. hur man tillagar en perfekt pommes, det bästa moset men även en efterrätt med munkar, av potatis! Programmet kan ses på Svtplay fram till den 23 mars.


Det här är inlägg nr: 12 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Häng med! Men när kommer musikinläggen undrar ni, kanske i morgon?

Blogg 100-logotyp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *