B.A. HJORTH & Co STOCKHOLM SVERIGE

Nu spelar jag inte Trivial Pursuit men om jag hade gjort det så förställer jag mig följande situation: Vem uppfann skiftnyckeln? Och där nånstans drar besserwissrandet igång. Ett läger kommer, oavsett vad det står i facit, säga Richard Clyburn och det andra lägret Johan Petter Johansson. Den förra är rätt svar. Johansson gjorde en förbättring av skiftnyckeln och fick patent 1891 medan Clyburn faktiskt uppfann den redan 1842.

Två Bachoskiftnycklar, den ena en s.k. hajkäft pga. ena änden en multi.U-nyckel.Två Bahco-skiftntcklar. Den ena med s.k. hajkäft och daterad före 1954. "Volvo" finns instansat på dess undersida.

Jag ska berätta när det är bra att ha en skiftnyckel: Om du bara kan ha ett enda verktyg och då och då konfronteras med inte allt för hårt sittande sexkantskruvar, som dessutom inte sitter trång till. Då är skiftnyckeln ett utmärkt (nöd-)verktyg. I alla andra fall är den en styggelse. Säg mig en skruv på t.ex. en bil och jag kan berätta att den inte kan skruvas med en skiftnyckel. Cyklar kan i nödfall trakteras med skiftnyckel men det straffar sig snart.

Några andra fördelar? En skiftnyckel är onekligen billigare än ett spärrskaft, med hylsor, led-, block-, och ringnycklar i alla de dimensioner som krävs – det är ställt utom all tvivel. Men när du dragit sönder sexkantskallen på den där skruven till en rund oskruvbar massa och blivit strandsatt i Tjotahejti, då kanske den där investeringen i riktiga verktyg trots allt inte var en så dum idé? Det är dessutom roligare att meka när saker och ting fungerar.

Visste ni förresten att Bahco är en förkortning av Berndt August Hjort, mannen som köpte Johan Petter Johanssons rörelse? Och namngav företaget B. A. Hjorth & Co. 1954 blåste förändringarnas vindar genom verktygsföretaget och AB Bahco blev till.

Industrimannen och uppfinnaren JohanssonFöretagaren B. A. Hjorth
Johansson och Hjorth. Den senare såg jag förresten utanför en vintagebutik på Söder i går. Eller om det var en look-alike?

Men en rejäl Bahco måste man väl ändå ha i verktygslådan, menar ordföranden i tändkulemotorföreningen. OK, en då. På sin höjd. Annars finns prisvärda och riktigt bra verktyg på t.ex. Biltema. Jag vet t.o.m. proffs som handlar där.


Spärrskaft, hylsor och olika nycklar att skruva medRiktiga verktyg. Spärrskaft med sexkantshylsa, kombinerad U-/ringnyckel och lednyckel.


Det här är inlägg nr: 17 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Häng med! Trots att jag inte fiskat sen 90-talet kanske jag borde skriva något om fiske?

Blogg 100-logotyp

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *