Galgberget

Tittar på en Stockholmskarta från tidigt 1650-tal på Riksarkivets karttjänst. Lite ovant i början då norr och söder bytt plats men jag orienterar mig snabbt och hittar det: Galgberget. Och här kan vi bokstavligen och i dubbel bemärkelse tala om medeltida bestraffningsmetoder, där hängning var en. Berget och galgen, med kapacitet att hänga 10 personer samtidigt, var synlig från många delar av staden. Galgen finns faktiskt avbildad på den berömda Vädersolstavlan (som även pryder 1000-lappen).

Karta från 1652 över Gamla stan och delar av Södermalm

 

Galgen avbildad på vädersolstavlan

Galgen syns uppe till höger i utsnittet från Vädersolstavlan.

Ordmolm med dagens temas text

Ordmoln på temat Galgberget, bödeln Mäster Mikael och Vädersolstavlan.

Stigberget som platsen kallas i dag är i dag mer känd för sin fina utsikt från Fjällgatan och Ersta sjukhus.  2011 i samband med princessbröllopet var Stigberget en given utkikspunkt för att beskåda flygvapnets formationsflygning med 18 JAS Gripen.

18 JAS Gripen i formation över  Stigberget

Galgberget låg mer eller mindre ute på landet med den tidens mått mätt. De offentliga avrättningsplatserna förlades till stadens utkanter och Stockholms sista fanns i Hammarbyhöjden.

Den 20 mars 1650 fick en av bödlarna själv lägga huvudet på stupstocken då han befunnits vara skyldig till mord. Det var den tidigare betrodde Mikael Reisuer eller Mäster Mikael som han kallades. Han har i dag fått ge namn till en gata och ett kvarter vid Stigberget. Mäster Mikaels gata börjar vid Katarina kyrka och går ett par hundra meter österut för att avslutas i Albert Engströms trappor.


Det här är inlägg nr: 16 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Häng med! Cykel är definitivt ett ämne som kommer att avhandlas framgent.

Blogg 100-logotyp

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *