Gammal ek vid Trångsunds station

Gammelekarna

Bara i min kommun, Huddinge, finns fler än 150 stycken ekar med en omkrets större än 3,14 meter. En sån ek är 200-250 år gammal och var en spirande planta på Carl Michael Bellmans tid. Här hemma finns några ekar som jag misstänker är äldre än så pga. sin enorma storlek. En av mina ”grannar” mäter över 6 meter i omkrets, en riktig jätte i ordets rätta bemärkelse. Storleken är dock ett osäkert mått på ålder då även små träd kan vara riktigt gamla. Trädets bark är en indikator på ålder, med åren blir den allt mer grov och skrovlig. Man brukar tala om pansarbark.

När dessa gamla träd slutligen dör blir de boplatser för fler än 1000 olika mossor, lavar och insekter.  Faktum är att fler än 500 insektsarter är direkt beroende av murknande ekved. Nyligen fälldes några gamla ekar vid vägbygget i Kungens kurva och trädstammarna placerades ut  i några av kommunens naturreservat. Döda träd är något av en bristvara i naturen i dagens rationella skogsbruk.

Gammal ek

ekolburk

Nu har inte eken monopol på att bli gammal, tallen kan bli uråldrig. I Trångsunds naturreseravat finns tallar som är 300 år gamla och i Tyresta Nationalpark finns några träd som uppnått den aktningsvärda åldern av 400 år. De tallarna hade funnits i 35 år när Istanbul utnämndes som världens största stad.

En gammal ek med både levande och döda grenar

Den här eken i Länna saknade helt lövverk och är säkert redan död men kommer högst troligt att stå kvar en 200 år till.

Jätteek i motljus

Eken vid Trångsunds centrum på bilden ovan kan vara kommunens äldsta. En ihålig gigant som man utan problem kan kliva in och ställa sig i.

En stor ek, kanske 150 år gammal

Även den här eken återfinns i Trångsund. Bilden ljuger lite då den är mycket högre och mer omfångsrik i verkligheten. Det finns få om ens några byggnader här som är 300 år gamla men desto fler gamla träd. Jag gillar det skarpt.


Det här är inlägg nr: 31 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Häng med! Text och foto en skön blandning.

 

Warning: get_comment(): Argument #1 ($comment) must be passed by reference, value given in /customers/2/d/e/jorgeneriksson.se/httpd.www/stockholm/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 484 Warning: get_comment(): Argument #1 ($comment) must be passed by reference, value given in /customers/2/d/e/jorgeneriksson.se/httpd.www/stockholm/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 484 Warning: get_comment(): Argument #1 ($comment) must be passed by reference, value given in /customers/2/d/e/jorgeneriksson.se/httpd.www/stockholm/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 484 Warning: get_comment(): Argument #1 ($comment) must be passed by reference, value given in /customers/2/d/e/jorgeneriksson.se/httpd.www/stockholm/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 484

4 reaktioner på ”Gammelekarna

  1. Sådär, nu har jag äntligen fått en stunds ro till övers för att läsa ikapp det här lovvärda folkbildningsprojektet! Den här typen av ledigt kåserande kring initierade och intressanta ämnen är något jag verkligen kan sakna från bloggerans storhetstid. Tack och bock och god fortsättning!

  2. Nu går den lede på torra land. Nu har de fått för sig att fälla Hagsta Eken . Den som är naturminnesmärkt och ligger utmed Glömstavägen. Den kan vara Huddinges största i omkrets. Kanske den äldsta. Den ser inte ut att må så bra och man hävdar att den kan ramla ner över vägen. Men att en ek inte mår bra har man hört förut. De kan stå helt döda i 200 år utan att ramla omkull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *