Nyfors, Gustav Vasas Tyresö

Det är Vasaloppstider och många är de platser som förknippas med konungariket Sveriges första monark. Det finns en sån plats inte så långt härifrån: Nyfors i Tyresö. Den lilla forsen förbinder Tyresö-Flaten med Albysjön och ingår i Tyresåns sjösystem, där även min sjö Magelungen ingår.

Karta över Nyforsområdet

Ursprungligen hette platsen Wättinge och sen första hälften av 1500-talet fram till ca: 1930 har det bedrivits en lång rad olika industrier på platsen, som krutkvarn, väveri, hammarsmedjor, pappersbruk och valsverk. Gustav Vasa förvärvade Wättinge strax innan sin död 1560 och lät uppföra krutbruket vid hammarsmedjan. Lisa Sundström på Stockholms läns museum har tagit fram en intressant rapport om Nyfors historia som du kan läsa här.

Nyfors, själva forsen som skummar fram mellan  stenarna

Jag kan rekommendera ett besök, omgivningarna är både vackra och lite vilda med skog och höga klippor. Och spåren efter efter 500 år av industriverksamhet är många.

Dessutom är chansen stor att få syn på strömstare. Nyfors är en av de säkraste vinterlokalerna för strömstare i Stockholmstrakten. Strömstaren är faktiskt den enda i familjen tättingar som kan dyka och simma. Wikipedia upplyser mig om att den även är Norges nationalfågel. Den är inte helt lätt att fotografera, svart, vit och snabb som den är, så jag fick låna en fin bild av Linda Hedenljung (som bloggar på Skogstokig).
 Strömstare

Från Nyfors kan den vandringssugne gå till Tyresta nationalpark, en led på dryga 7 km genom vacker och kuperad skogsterräng. Jag har faktiskt inte gått den själv än. Gjorde ett försök 2013 men fick avbryta pga. att solen gått ner och batteriet i pannlampan tagit slut.


Det här är inlägg nr: 6 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Häng med! Är det något speciellt du vill läsa om framgent?

Blogg 100-logotyp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *