Fenomenet förortspizzeria

Jag vet inte när det hände men plötsligt fanns de bara där, förortspizzeriorna. Kanske var det på åttiotalet? Oavsett när de kom så är de alla stöpta i samma form, 9 av 10 har pubambitioner i brun träfaner, en bardisk och inte sällan några darttavlor. Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att förortspizzerian är vår variant av den engelska puben, möjligen med en mer homogen gästsammansättning.

En Bussola och en stor stark.

På plats kvällstid är stammisarna, en brokig skara av pensionärer, folk i blåställ och mysbyxor. Unga vuxna är också välrepresenterade men mer sporadiskt. Här finns två huvudgrupper: de som dricker stor stark och de som beställer öl på flaska. Förr hördes ofta de senare mena att fatölen ”var utspädd”. I dag argumenteras det för att flaskölen skulle smaka bättre.

Två stor stark och en man på uteserveringPå sommaren sitter så gott som alla på uteserveringen – och röker. De som inte röker är få och sällan stammisar, utan folk som bara slunkit in på en öl eller två. Många människor går inte på pizzeria, de beställer pizza, hämtar den med bil och äter den sen till Lets dance. Jag kan ha förståelse för det. Inte Lets dance men för att äta hämtpizzan hemma.

En pizzeria här gör reklam för inte mindre än åtta pizzakategorier: Italienska, ”special”, mozzarella, vegetariska, inbakade, ”lyx”, mexikanska och amerikanska panpizzor. Och pizza förresten, ofta har de sallad, fisk, plankstek, schnitzel, kebab, falafel, hamburgare, persisk mat, husmanskost, pasta och några indiska specialiteter. Allt tillagat med färska råvaror. You whish.

En stor stark och en glimt av en stammis

Alla förorter har sin pizzeria eller flera och alla pizzerior har fantasilösa namn. Det senare är f.ö. ett helvete när man ska söka efter dem på nätet. Dessutom har de flesta pizzerior tråkiga pizzor, de smakar inte mycket men det finns undantag. Om jag äter på förortspizzerior? Det har hänt, även om det inte är så vanligt. Ofta går jag därifrån alldeles för mätt och besviken över att smakupplevelsen inte levererade.

Och förorten förresten, den här typen av pizzerior finns även i stan. Och i alla städer i Sverige, stora som små. Och den är här för att stanna. Pizzerian.


Det här är inlägg nr: 7 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Häng med! Det här var garanterat det sista inlägget om pizzerior.

Blogg 100-logotyp

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *