Panoramavy över norra Nynäshamn med, Utsikten, den gamla Teliafabriken och bunkern på Vaktberget.

Staden vid Södertörns sydspets

För några år sen hade jag nå’n idé om att flytta dit, längst ner i Södertörns söder eller Nynäshamn som de flesta säger. Det är högst oklart varför, jag varken fiskar längre eller är speciellt båtintresserad. Kanske var det naturen som drog, för den är helt underbar, iaf. om man gillar skärgård och det gör jag. Det var inte för Nynäshamns ångbryggeris skull, jag gillar deras öl men den kan jag köpa på Systembolaget.

Nynäshamns ångbryggeris diskreta entre.

Oräkneliga är de gånger jag konfererat på Utsikten. Projekt-kickoffer, ledarskapsutbildningar och jag vet inte hur många föreläsningsmaraton. Från Vaktberget strax bakom konferenshotellet har man stans bästa utsikt. Funkar även i dis och dimma som på bilden nedan.

Utsikt över ett disigt Nynäshamn .

Tage Danielsson tycks också ha haft en dragning till staden. De inledande minuterna av ”Släpp fångarne loss, det är vår!” ägnas åt en biljakt på Strandvägen och avslutas med ett rejält magplask av en Dodge Dart GT (1963) vid den lilla stranden i Lövhagen.

Strandvägen med berg och blommande körsbärsträd på vänster sida och  Östersjön till höger.

Forsätter man till fots eller cykel söder ut, förbi Lövhagen, har man chansen att njuta av området kring Knappelskär. Området bjuder på både en norr- och en sydstrand, modell sten/grus.

Stenstrand men en stenpyramid som skaparglada besökare byggt.

Sten och grusstrand med utsikt mot den tallbeväxta halvön som är Knappelskär.

Utsikt från Knappelskärs sydspets. En nästan obruten horisont  över Östersjön.

Ett typiskt nöjesbesök i Nynäshamn för mig börjar på rökeriet i hamnen. En säsongsöl från bryggeriet och en eller flera rökta fiskar.  De är himla bra på det senare där på rökeriet. Hade jag haft rökeri där skulle jag även ha satsat på rökt fläsk, av vildsvin? Södra Södertörns vanligaste och enda vildgris.

Rökt fisk avnjuts på rökeriet med en Brännskär Brown Ale.

Södertörn är numera officiellt erkänd som Sveriges tredje största ö, något jag bestämt hävdat sen 80-talet. Jag menar, vi är ju helt omgärdade av vatten och hugade spekulanter kan, om de vill, segla Södertörn runt. Med tanke på att den blåser 10 m/s i dag (iofs sydvästlig vind och soligt och fint men ändå) kanske dagen inte är den bästa för ett Nynäshamnsbesök men åk dit och njut nå’n gång. Jag kommer definitiv att göra det.


Det här är inlägg nr: 8 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Häng med! Jag kommer att blogga om vildsvin, jag lovar.

Blogg 100-logotyp

Warning: get_comment(): Argument #1 ($comment) must be passed by reference, value given in /customers/2/d/e/jorgeneriksson.se/httpd.www/stockholm/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 484 Warning: get_comment(): Argument #1 ($comment) must be passed by reference, value given in /customers/2/d/e/jorgeneriksson.se/httpd.www/stockholm/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 484

2 reaktioner på ”Staden vid Södertörns sydspets

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *