Den överskattade hotellfrukosten

Det känns som om jag ätit ett oräkneligt antal Hotellfrukostar och jag kan inte dra mig till minnes en gång då jag verkligen njutit av en. Hotellfrukost är så fruktansvärt överskattat.

Det finns ingen måltid som är så osexig som frukost, jag vill mest ha den överstökad och gå vidare med dagen. Nio av tio hotellfrukostar i mitt fall har ätits i tjänsten. Möten ska förberedas och man ska ta sig till platser inte sällan en god bit från hotellet och frukosten är mest i vägen. Det ideala vore att få den på hotellrummet så den kunde ätas i lugn och ro. Sen är man redo att checka ut och slippa springa upp på hotellrummet igen för att hämta sina grejer.

För att inte tala om brunch, vad är den bra för? Jo, den är väldigt bra för de restaurangägare som mot förmodan lyckas purra sin personal lördag- och söndagsmorgnar. Fast det hör ju egentligen inte hit.

Sen har vi de andra hotellgästerna på frukosten. Att socialisera med folk innan man knappt vaknat är inte min melodi.  Folk som kletar och har bröd i smöret eller misshandlar osten. Som lägger handen direkt på brödet som de ska skära, när det finns en handduk just för det syftet. Folk som köar till kaffet som inte sällan är slut. Folk som pratar högt i telefon och stör på precis alla upptänkliga sätt.  Och sen blir det ett jävla springande, precis som på alla bufféer.

OK, hotelfrukostar i Sverige i dag är 1000 gånger bättre än de som erbjöds förr, även på billiga hotell, det ska jag ge dem. Utomlands kan det dock variera kraftigt, såvida man inte betalar extra så det svider i lädret.

Sen är jag förmodligen lik de flesta andra i mina frukostrutiner: jag äter i princip alltid samma saker till frukost. I mitt fall smörgåsar och kaffe. Jag kan däremot äta i princip vad som helst även tidigt på morgonen, vilket skulle tala för en svällande hotellfrukostbuffé men nej.

Jag finner ingen större glädje i tre sorters fil, yoghurtar från när och fjärran, nötter, torkad frukt, hemkörd müsli, bröd med allsköns innehåll och form, korvar, hundra ostar, hotellmammans marmelader, honung som odlats på taket, 17 tevarianter, pastejer och tillbehör. För att inte tala om all mjölk, juicer och ägg på fem sätt. Goddämnit, jag har ju sällan mer än 20 minuter på mig och vari ligger det nöjet?

Ska det ätas ordentligt föredrar jag i så fall den militära varianten ”förstärkt frukost”, d.v.s. att mer eller mindre äta lunch till frukost. Vanlig lagat mat.

Det här är den bloggpost så här långt som jag haft svårast att illustrera, jag har aldrig någonsin tagit en bild av en hotellfrukost. Så jag illustrerar den istället med en av de bästa lunchbufféer (kors i taket)  jag ätit i hotellmiljö, på Tott i Åre. En efterrätt dessutom, jag som nästan aldrig äter efterrätt. Snacka om undantaget som bekräftar regeln.

Paj med vaniljgrädde


Det här är inlägg nr: 30 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Mycket mat blir det men det kommer annat också. Jag lovar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *