Fornfynd i förorten

Det renoveras här hemma i förorten. Gräsmattor grävs upp, husgrunder isoleras och nya rör dras. Här och där ligger stora grushögar, högar fulla med byggskräp och tegel, bestående av de schaktmassor som använts för att jämna till utomhusmiljön. Fullt rimligt egentligen, husen i min bostadsrättsförening är byggda mitt i det som på 50-talet var otämjd och kuperad skog.

Eftersom grushögarna innehåller stora mängder tegelsten har jag dragit slutsatsen att det är schakt- och rivningsmassor och att de inte är här ifrån,  husen här är byggda i betong. Kanske kommer fyllnadsmaterialet från den närbelägna Högdalstoppen, där mer eller mindre gamla Klarakvarteren i Stockholm dumpades?

I fredags gick jag förbi en av grushögarna som jag gjort så många gånger förut. Plötsligt får jag syn på ett vitt föremål, jag tar upp det och borstar bort smutsen, en kritpipa! Det var nog det sista jag hade räknat med att hitta här.

Kritpipa sedd uppfrån

Min första tanke rörde naturligtvis pipans ålder och redan vid den första sökningen på nätet hittade jag Tobaks och tändsticksmuseums fina guide för att åldersbestämma kritpipor. Efter en snabb och inte allt för vetenskapligt noggrann undersökning kom jag fram till 1610-1640, holländskt ursprung.

Tanken svindlar lite,  det är som att öppna ett fönster mot det tidiga 1600-talet. Den här pipan var knappast ett högre ståndsföremål, enkel som den är i sitt utförande. Jag har sett kritpipor med fantastiska dekorationer. Den här pipan är rätt slarvigt tillverkad och har några instansade franska liljor på skaftet och en fembladig ros på foten.

Nu återstår frågan om det här är ett fynd som måste anmälas till Länsstyrelsen och hur man går till väga, kanske du som läsare vet? Jag kan rapportera att deras webbplats inte är helt klar på den punkten och jag letar vidare. Det här med myndighetsinformation är svårt som bekant.

Tillagt 2015-03-03: Jag mailade Länsstyrelsen en länk till den här bloggposten och fick ett snabbt svar. Jag kan härmed titulera mig Kritpipeägare.


 

Kritpipa sedd från sidan

Kritpipa, huvudKritpipa, fot


Det här är inlägg nr: 1 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad.
Häng med!

Blogg 100-logotyp

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *