Ivar Los park eller när U21-landslaget mötte JAS Gripen

Jag rörde mig genom staden i det som till slut skulle visa sig vara en svensk högsommar. Från norr till söder med en packning bestående av dator och flera lösa idéer som behövde bearbetas. Jag har väl aldrig varit nå’n vän av att sitta utomhus och skriva men det kanske trots allt skulle fungera en dag som denna och Ivar Los park låg bra till.

Parken är en av stans finaste och då ska ni veta att den till en viss del utgörs av en förskola. Utsikten över Gamla stan och Norr mälarstrand är fantastisk och det är verkligen en plats där man bara kan vara och trivas. I dag hade dessutom försvaret utlovat två JAS Gripen som eskort till det hemvändande U21-landslaget (det handlar om fotboll har det sagts mig). Jag slog mig ner på en parkbänk, till hälften skuggad av ett körsbärsträd och inväntade underhållningen.

På Flightradar24.com ser jag till slut att landslaget är i antågande men vilken besvikelse när planet bara flyger förbi, utan JAS-plan?! Nu visade det sig att de hämtade upp eskorten någonstans bortom Bromma flygplats för att slutligen bege sig på sitt segervarv runt Stockholms innerstad.

JAS Gripen, U21-landslaget och solen.

JAS Gripen + Saab någonting + bländare + solen.

Två JAS Gripen och ett U21-landslag.

Jo, U21-landslaget finns där, mitt i trädkronan.

Förskolebarnen var roade av överflygningen, mycket tack vare den imponerande ljudmatta som följde Griparna. Det här borde vi göra oftare tänker jag och njuter lika mycket själv. När den förstklassiga men korta uppvisningen är över slits jag bryskt tillbaka till verkligheten: Staden har planer på att exploatera Ivar Los park. Oroade förskoleföräldrar och andra närboende har satt upp anslag där de manar till protest. Och det med all rätt!

Parken ska rustas upp och en temapark ska byggas. Utan att ens ha sett planerna tycker jag det låter som en fruktansvärt dålig idé. Platsen är fin som den är, lummig och grön med lekplats och träd där barnen kan stoja året runt. På den stora gräsplätten som vätter mot city trivs gammal som ung, stockholmare och turister, filtsida vid filtsida. Och missförstå mig rätt, jag gillar utveckling men… Vissa saker är bra som de är, fullt fungerande med en skön patina. Lägg istället pengarna på annat, där de bättre behövs. Fler levande gågator i stil Swedenborgsgatan kanske?

Ibland får jag för mig att vissa politiker bara vill förändra för förändrandets egen skull. Lite som med spårvagnen till Djurgården eller den planerade shoppinggallerian vid Slussen. Monument vi inte sett sen Sovjettiden och som jag personligen inte vill se över huvud taget i staden. Sluta bara politiker! Gör om, gör rätt.

PS Jag gillade även Rädda Ivar Los park på Facebook. DS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *