All den där gomaten

Jag har slutat svara på frågan om vilken som är min favoritmaträtt, faktiskt samma som med favoritlåten. Jag har så många och de varierar över tid. Där många går all in på tournedos och hummer på nyårsafton kan jag lika väl gå loss på en Welsh Dragon från Taylors and Jones med potatismos. Eller pölsa med rödbetor. Eller laxpudding med skirat smör. Eller…

Skata som äter en korv från Taylors & Jones

Närgången skata försåg sig med en Welsh Dragon

Missförstå mig rätt, jag älskar hummer och champagne men det finns så mycket annan god mat att ägna sig åt. Och hummern ska avnjutas så enkelt som möjligt med smält smör och kanske några droppar citron. Men det är klart, det mesta blir ju godare gratinerat.

Kokt hummer med stora klor i närbild

Jag älskar långkok. Skär upp en fin fettsprängd köttbit, t.ex. högrev. Bryn köttet i en het panna. Låt puttra i gryta med tomatsås, lök, vitlök, spiskummin, chili, chipotle, öl, salt, peppar och buljong. En skvätt rökarom lyfter smakerna. Efter 3-4 timmar är man hemma. Ska det grillas föredrar jag entrecote eller fläskkarré. Till det en god GR-174 från Spanien eller en Domaine du Vieux Lazaret. To die for!

Jag är egentligen inte mycket av en efterrättsmänniska men vem kan säga nej till en smulpaj med lingon och andra bär, serverad med vaniljgrädde? Glass fungerar ju också för det mesta. För att inte tala om en ljuvlig kanelbulle.

Smulpaj med bär och vaniljgrädde.

En gammal favorit, som jag inte minns var den kom ifrån, är grön bandpasta (den med spenat) med en sås på crème fraîche, lök, bacon och – hör och häpna – saffran. Eller så gör man bara en enkel räkmacka med smörstekt hembakat surdegsbröd. Och ja, jag har blivit kritiserad för att lägga upp räkorna lite för snyggt. Pillede rejer i trængsel ska vara mer kaotiskt.

Räkmacka

Parmesan, så himla mångsidigt. Fungerar i potatismos, på pasta (jag använder den även på pastarätter med fisk och skaldjur) eller smält och torkad som äts som chips. Det senare kan praktiskt nog göras i mikrovågsugnen.

Ska jag dra några fler favoriter blir det fläsklägg och rotmos med senap, en bra sushi eller sashimi med många olika fiskar, skrubbskädda som grillats hel i ugn och dränks i smält smör, stekt strömming, enchilada, en grym hamburgare, pizza i alla möjliga former (Calskrove går bort), Janssons frestelse, biff stroganoff (på oxfilé & smetana), jordgubbar och vispgrädde… Ja, ni fattar.Sashimi på tonfisk

 

Stekt strömming

Korv med surkål och senap

 

Fläskkotlett i grillpanna

 

Kanelbulle


 

 

Det här är inlägg nr: 11 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Häng med! I morgon handlar det nog om musik. Kanske.

Blogg 100-logotyp

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *