”Döpa om stadsdelar till nå’t med strand”-sjukan

Med tanke på att det läggs ner en hel del jobb på att utforma fysiska platser i staden är det underligt att så många är både fula och själlösa. Slå upp ”steril” i ordboken och du kommer att hitta en bild på Farsta Strands tunnelbanestation.

Farsta Strands tunnebanestation. Kallt, sterilt, öde.

Var Farsta Strand först ut i ”döpa om stadsdelar till nå’t med strand”-sjukan? Jag kan själv tycka att Södertörns villastad, som det hette förr, låter bra mycket bättre. Farstas strand ligger inte ens vid Farstas strand, där ligger Farsta Gård och badet.

Vreten, min kära gamla Vreten. Med skatteverk och Rymdbolag. Där jag parkerat för 96 kronor för 8 timmar en svår vinter i sekelskiftets början. Jag låter Svensk etymologisk ordbok illustrera detta urgamla ord som förmodligen gett engelskan sitt ’write’. Nu är den omdöpt till Solna strand, rätt absurt det också med tanke på att Vreten mer eller mindre ligger i Sundbyberg.

Ordet vrett förklarat i Svensk etymologisk ordbok.

Det finns de som vill döpa om min förort också, från Skogås till Drevviksstrand. Jag ska inte skriva vad jag vill göra med så’na människor, tror det det kan verka anstötligt. De menar att det hette så förr och till en liten del har de rätt men det beror på vad man menar med förr och vilket område som avses. Under tidigt 1900-tal hette de centrala delarna av det som i dag är Skogås Storvreten och de strandnära delarna Stortorp eller Vittnäsudd.

Karta från 1901 över det som i dag heter Skogås-

Nacka strand var tidigt ute med -strand. Har jobbat där en gång, med sjöusikt, i två veckor med några galna irländare, innan projektet lades ned och vi förvisades till Kista. Att jobba i Nacka strand är f.ö. som att jobba i Farsta strand, man är lite utanför, vid sidan om. Lite för långt bort från centrum som man egentligen vill besöka under lunch men sällan hinner.

Hammarby sjöstad

Att inte Hammarby sjöstad döptes till -sjöstrand är ett modernt mysterium. Där finns inte ens ett gatunamn med strand. Men det är säkert bara en tidsfråga. Luma strand, någon?


Det här är inlägg nr: 15 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Häng med! Snart ska jag ta upp ämnet ekar.

Blogg 100-logotyp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *