På spaning efter det norrsken som flytt

I går hände det, plötsligt och med knappt nå’n förvarning alls – norrsken i 08. För det första är det extremt häftigt och för det andra rätt ovanligt. Inte ovanligt för att det sällan händer, för det gör det, men det är sällan det syns pga. ljusnedsmutsning och dåligt väder.

Eftersom jag är en fotograferande människa var det inte konstigt att min reaktion på gårdagens event var att börja mixtra med kamera och stativ. Ljuset räckte inte för att ta bilder med luren och dessa brukar ändå bara brusa sönder på ett fult sätt.

Min Sony-kompakt, som blivit min huvudkamera, är rätt knepig i dåligt ljus. Svår att fokusera även om man gör det manuellt, så det tog tid att rigga upp den. Under den tiden passade förstås norrskenet på att visa sig från sin bästa sida. Vad annars? Men några bilder blev det, där du som betraktare med lite god vilja kan föreställa dig ett norrsken på den 59:e breddgraden.

Norrsken, stjärnor och en björk.

Gröna stråk i öst-västlig riktning. Orions bälte i nederkant.

EN hare på en grusad gångväg, mitt  i natten

Den här haren har precis ingenting med norrskenet i går att göra, men den sitter där jag borde ha stått för bästa fotoplats här hemma.

Nu heter det väl inte ens norrsken utan polarsken eller aurora borealis men skam den som ger sig. Jag gör ett nytt, lite seriösare försök i kväll om norrskenet skulle återkomma. Med längre slutartider, på rätt plats, med rätt utrustning. På… stället!


Det här är inlägg nr: 18 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Häng med! Nu blev det inget fiskeinlägg i dag men kanske i morgon? Orsa kompani etc.

Blogg 100-logotyp

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *