Utseendefixering i matvärlden

Men maten blir ju så mycket godare om den är vacker. Vet inte hur många gånger jag hört det påståendet och hur många gånger jag bemött det med ett: nej, det tycker jag inte. Jag har många gånger ätit mat som serverats på smått fantastiska sätt, konstverk som lätt skulle platsat på Instagram men smakat apa. Jag tycker att mat kan få se ut som vad det är, just mat. Hur kul är egentligen en pölsa att se på? Inte speciellt mycket men jag gillar den ändå.

Pölsa med rödbetor

Börjar man tänka lite mer på skaldjur så kan det förmodligen ta emot att äta dem för en och annan. Insektslika med hårda utväxtprydda skal men man vet att deras kött är fantastiskt så man bortser från det yttre. Eller t.o.m. tycker att utsidan är lika vacker som det smakar gott.

Kräftskal

Hummerklor

Så vad är det egentligen värt det här snacket att ”man äter också med ögonen”? Är det inte en restauranggrej? Det ska synas att man får valuta för pengarna, att kocken vet vad den gör. Mat på tallrik ska vara fin. Punkt. Snabbmat får däremot se ut lite hur som helst, där styr ju mer hanterbarhet.

Lök är ju lite av smakbasen i många kök men hur ser den ut egentligen, är den verkligen snygg, attraktiv eller ser den rent av ut som maskar? Behöver jag tillägga att jag sällan lagar mat utan lök?

Stekt lök

Matfotografering är en speciell konst som inte har speciellt mycket med den mat man äter att göra. Maten stadgas upp med pinnar, ingredienser fästs med lim och det sprejas med både vatten och olja för att få den rätta looken. Paradexemplet är väl hamburgerkedjornas produktbilder. Så’n mat finns bara i fantasin, men den är fin.

Den mat du och jag lagar ser förmodligen ut på ett annat sätt. Platt, lite hafsig och slafsig. Men god ändå. Jag gjorde en fantastisk pasta, med trumpetsvamp, lök, vitlök, fond och crème fraîche. Det är allmänt känt att pastan bör blandas med såsen innan den serveras, allt för att det ska smaka bättre och att all pasta ska komma i kontakt med såsen. Men hur fan ser det ut? Igen, det skiter jag i, huvudsaken är att det smakar bra.

Pasta med svampsås


Det här är inlägg nr: 27 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Hänger du med?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *