Pricken över ett välsmakande i

Det finns några enkla knep att få maten att lyfta smakmässigt. Få saker är så meningslösa som intetsägande mat kan jag tycka.

Sylt eller gele i gräddsås låter kanske konstigt men sötman och syran är välbehövlig i allt det gräddfeta. Vitt vin är även en välkommen vän i gräddsåsen.

Gräddsås

Stekskyn från en baconinlindad köttfärslimpa, buljong, vitt vin, grädde, svartpeppar, mer vin och pricken över i: lingonsylt. Kan ha varit den godaste sås jag gjort. OK, här är köttfärslimpan också.

Baconinlindad köttfärslimpa

Använd sardeller i köttgrytor eller köttfärssåser, de tillför inte bara en god sälta utan även den nog så viktiga umamin. Smakerna blir rundare och större. Förr var det även vanligt att späcka t.ex. får- eller lammsteken med sardeller.

Ansjovis

Sardellen i sin fiskform, även känd som ansjovis.

Stjärnanis har ju blivit en populär krydda i många maträtter men jag tror bara det är den engelska stjärnkrögaren Heston Blumenthal som tipsat om att använda den till nötkött, t.ex. i köttfärssås eller gryta. Men var försiktig, annars finns risken att  lakrits-/anissmaken tar över.

Stjärnanis

Ett annat av Hestons tips handlar om att få den perfekta stekytan på köttet. Vänd det var 15-20:e sekund och låt vila efteråt i minst 5 minuter. Så enkelt att du bara måste pröva! Ett tips på direkt kollisionskurs med det gamla ”vänd inte på köttet i onödan”. Och Hestons tips fungerar dessutom.

biff

 

Du kanske har några egna tips? Kommentera gärna.


Det här är inlägg nr: 36 i min Blogg 100-satsning. Ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad. Häng med! Maten är ett ständigt återkommande inslag, saknas egentligen bara några bloggposter om vin.

2 reaktioner på ”Pricken över ett välsmakande i

  1. Nej. Jag har inga tips att komma med. Däremot konstaterar jag att jag för första gången på säkert 10 år gjorde köttfärslimpa igår. Serverade med kokt potatis, brunsås, lingonsylt och glacerade morötter. Klassiskt så det förslår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *